Woorden kunnen niet alles zeggen en niet alle gevoelens laten zich makkelijk onder woorden brengen.

Beeldende Therapie

We lopen kleerscheuren op in het leven. Je merkt dan soms ineens dat je vast gelopen bent, dat je vastzit in een situatie die je niet wilt, en die als resultaat heeft dat je passief wordt en dat je energie uit je weg stroomt.

Je wilt dat het anders gaat.

Aangepast hoeft niet altijd passend voor jou te zijn. Dus, past het leven dat je nu leidt dan wel voldoende bij je? Met die vraag gaan we aan de slag. Kleine veranderingen in doen en denken, kunnen je al een stuk op weg helpen om dichter bij je zelf te komen.

Waar gaat het om bij Beeldende Therapie?

De taal die beeldende therapie gebruikt is het werken met materialen. Je ‘praat’ met hulp van materialen en minder met hulp van woorden. Het materiaal kan je helpen vastzittende gevoelens weer in beweging te krijgen. Met o.a. klei en kleigooien kan je bijvoorbeeld boosheid verplaatsen of af laten vloeien. De klei doet toch wel wat jij wil en nodig vindt. Het is dit geval ook concreet in beweging komen met het thema boosheid. Je komt dicht bij jezelf.

Met het uitbeelden van wat je bezighoudt en het ervaren van wat het materiaal ondertussen met je doet, spiegel je jezelf in het materiaal. In de nabespreking reflecteer je opnieuw op wat er nu is ontstaan, en dat is vaak verrassend. Je maakt zichtbaar en ervaart direct al dat je in beweging kunt komen met datgene wat je anders wilt. Wat wil je, waar wil je heen, wat past beter bij je? We werken ook toekomstgericht. Het is maatwerk, er wordt gekeken naar de thema’s waar jij aan wilt werken, en naar het materiaal wat je daarbij kiest. Je krijgt steeds keuzes voorgelegd.

Door iets te gaan doen met een gekozen thema zoals bijvoorbeeld grenzen stellen, krijg je voorstellen welk materiaal je daarbij passend vindt en hoe je het bij je thema kunt gebruiken .

Het doel is niet om er iets “moois” van te maken. Het werkstuk dat je maakt is altijd goed want het is jouw eigen interpretatie en uitingsvorm.

Je krijgt na een sessie een voorstel voor “huiswerk” of een “suggestie” mee om je te helpen focussen op voor jou belangrijke veranderingen.

Neem gerust contact met me op als je vragen hebt of meer wilt weten.